Home

Agenda

Samenkomst
zo 17 dec 2017 - 10:00 uur
Spreker: Anton Doornenbal
Samenkomst
zo 24 dec 2017 - 10:00 uur
Spreker:
Kerstdienst
ma 25 dec 2017 - 10:00 uur
Spreker: Henri Hupscher
Samenkomst
zo 31 dec 2017 - 10:00 uur
Spreker: Ruth en Ben van Mierlo
Samenkomst
zo 7 jan 2018 - 10:00 uur
Spreker: Kandra Tamme
Samenkomst
zo 14 jan 2018 - 10:00 uur
Spreker:
Food & Fellowship

2017Kerst

Kracht naar kruis (1 Ko 10:13)

benvanmierlo.jpg

1 Korinthiërs 10:13 (Nieuwe Bijbelvertaling)
13 U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.

Een belofte waar we ons aan vast mogen houden als we door dingen heengaan. God heeft het onder controle. Hij zorgt voor Zijn kinderen. Je hebt geen bovenmenselijke beproeving te doorstaan. God is trouw. Hij ziet en kent elk detail van je leven. Voor jou kan het bovenmenselijk lijken en zie je niet hoe je eruit komt. Maar God is trouw en zorgt voor je.
Hij belooft met de beproeving ook al een uitweg voor je te hebben klaarstaan. Je ziet het zelf misschien nog niet, maar God is trouw. Vertrouwen is heel belangrijk in onze relatie met God. Het maakt dat je in moeilijke situaties kalm kunt blijven. Het is nooit het eindpunt. Je bent geen slachtoffer. Er is een uitweg en God heeft die al voor je klaar. Je kunt je situatie in Zijn Hand leggen. Je kunt het overgeven. Je kunt in geloof al danken voor de uitweg.

Paulus en Silas zaten in de gevangenis en zongen (Handelingen 16:25). Dat deden ze niet omdat ze zo genoten van de gevangenis. Ze vertrouwden op God. Daardoor konden ze zelfs in de gevangenis rustig blijven en God de eer geven. En ze werden bevrijd door een plaatselijke aardbeving. Je hoeft de uitweg zelf niet te bedenken of te zien. Vertrouw op God en geef Hem de eer. Hij geeft kracht naar kruis en leidt je door de beproevingen heen.

Johannes 15:7 (Nieuwe Bijbelvertaling)

7 Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren.

 

De sleutel om te zien gebeuren wat je wilt, zit in het eerste gedeelte van het vers. Wat betekent het dat je in Hem blijft en dat zijn woorden in jou blijven?

Jezus wandelde in volmaakte eenheid met zijn Vader. Hij sprak wat Hij de Vader hoorde spreken en deed wat Hij de Vader zag doen. Jezus vroeg dus alleen dat wat de Vader ook wilde en daardoor werden zijn gebeden altijd verhoord.

 

God kan geen eenheid vormen met ongeduld, hoogmoed, jaloersheid, leugen, hebzucht en ander zonden. Wanneer wij deze dingen in ons hart koesteren, beïnvloedt dat wat en hoe wij bidden. We bidden dan vanuit onze hartstochten, vanuit ons 'vlees'. Jakobus 3:1-3 zegt dat we dan niet kunnen ontvangen. God is niet zo en kan zich er niet aan verbinden.

 

Wanneer we naar het natuurlijke kijken, naar de wereld om ons heen of naar onze oude mens, worden we vaak geconfronteerd met ongeloof, angst en veroordeling. Dat is geen basis waarop God met zijn leven door ons kan stromen. God is een God van geloof. Bij Hem is alles mogelijk. Hij is gekomen om leven en overvloed te geven.

 

Daarom zegt de Bijbel dat we vernieuwd moeten worden in ons denken. Net als Jezus behoren we te gaan denken zoals God denkt en te spreken zoals God spreekt. De waarheid van Gods Woord maakt ons vrij. Het brengt ons naar Gods niveau.

 

Jezus heeft het over 'blijven', niet over 'even langskomen'. Het betekent dat we Gods Woord voortdurend voor ogen houden. En dat we steeds bewust zijn van wie we zijn in Christus. Dat maakt dat we niet heen en weer geslingerd worden door de wereld om ons heen of door onze eigen emoties, maar dan zijn we één met Hem. We vragen overeenkomstig zijn Woord en wil en zien het (vroeger of later) ook gebeuren.

Nieuw?

MP3-preken