Zijn goedheid en liefde zijn eeuwig

Prijs de HERE! Hij is een goede God. Want Zijn goedheid en liefde zijn eeuwig. Psalm 136:1 (BOEK vertaling)

Elk vers van deze psalm eindigt met 'Want Zijn goedheid en liefde zijn eeuwig'.

Elk vers vertelt iets over Gods grootheid, wijsheid, macht en daden. Wij kunnen angstig of bezorgd zijn omdat we in een situatie zitten of terechtkomen die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Het is onbekend. We weten de uitkomst niet. Dan is het goed om te bedenken Wie God is. Hij staat boven alles. Hij heeft alles gemaakt. Hij heeft de gehele geschiedenis meegemaakt. Niets is voor Hem vreemd. Hij weet met alles om te gaan. Hij heeft overal een antwoord op. Hij weet ons te leiden, helpen, bevrijden.

En alles komt voort uit Zijn goedheid en liefde. Goedheid en liefde zijn zijn drijfveren. Nu zie ik niet altijd het verband tussen wat de psalmist schrijft en de goedheid en liefde van God. Er staat bijvoorbeeld 'Machtige koningen doodde Hij'. Toch kennen wij de situatie niet. We zien het met menselijke ogen en menselijke gedachten. Daarom is ons leven op de eerste plaats een vertrouwen in God. Wij geloven dat Zijn goedheid en liefde voor eeuwig zijn. Straks zullen we ook alles begrijpen. Nu ligt onze rust en bescherming in ons vertrouwen en ons geloof.

Geloof en vertrouwen zijn zo sterk dat het alles overwint. Het verbindt zich namelijk met de mogelijkheden van God. Geloof zet God in beweging. Stel je je vertrouwen op Hem? Dan kan Hij niet anders dan je helpen, want wie op Hem zijn geloof bouwt, zal nooit teleurgesteld uitkomen.

 

20-03-2020